Állandó kiállítás

Miért ajánljuk a “Magtól-magig” kiállítást?

A EU LIFE+ program egyik kiemelt célja, hogy a lehető legszélesebb körben ismertesse meg a Pannon Magbankban zajló munkát és ennek fontosságát a nyilvánossággal. Minél aktívabb részese lehet ennek valaki, annál könnyebben ismeri fel a természet kincseit és megtanulja, hogyan lehet óvni őket. Ezért is alakítunk ki valamennyi partnerintézményünknél egy-egy kisebb kiállítást, bemutató helyet.Tápiószelén, a Növényi Diverzitás Központ ad otthont a „Magtól-magig” című interaktív kiállításnak, mely egészen kicsi kortól mindenki számára kínál valamilyen új tudást a minket körülvevő, természetes növényvilágról.

Ahogy a „Magtól-magig” cím is mutatja, a kiállítás a teljes növényi életciklust követi nyomon a magtól elindulva a csírázáson át egészen a virágzó és termést hozó növényig. A szibériai nőszirom óriásposzterei mellett színes plakátokon olvashatnak pl. a növények változatos terjedési praktikáiról, különleges virágzatokról, furcsa termésekről és számos ritka hazai növényről.

A hosszadalmas leírások helyett végig arra törekedtünk, hogy a látogató mindent kézbe vehessen, kipróbálhasson, így állomásról-állomásra érdekes játékok várnak kicsikre és nagyokra egyaránt. Az óriás memóriajátékkal terméseket jegyezhetünk meg, a fali tili-tolival egy védett növény képét rakhatjuk ki, a forgatható korongok segítségével ritka, őshonos növényeket állíthatunk össze vagy megkereshetjük a növényekhez tartozó magvak nagyított fotóját. Forgatható kockákon gyakorolhatjuk, melyik növény mérgező vagy épp gyógyító hatású és mágneskorongokon utaztathatjuk vissza az özönnövényeket őshazájukba. Az egész teret a különféle vadon élő növényekről és élőhelyeikről készített fotók teszik színessé: még az ablakokon is növényeket fedezhet fel az érdeklődő, miközben a falra helyezett találós kérdéseken töri a fejét.

A „kisebbek” (óvodások, kisiskolások) számára egy „játszósarkot” is berendeztünk, ahol a gyerekek kirakó-, kocka- és memóriajátékok, színes foglalkoztató lapok közül válogathatnak.

Az érdeklődők, tudományos kutatók, egyetemisták számára igazi szakmai érdekesség a külön teremben elhelyezett, folyamatosan bővülő magreferencia-gyűjtemény, de igény szerint továbbra is lehetőséget biztosítunk a Pannon Magbank LIFE+ projekt laborépületének kísérővel történő látogatására is.

Elérhetőségek:

A kiállítás 2012. augusztus 21-étől állandó jelleggel üzemel és előzetes bejelentkezést követően, hétfőtől-péntekig 8-16 óráig szakvezetéssel ingyenesen látogatható. Az óvodai, iskolai vagy egyéb csoportos foglalkozások tartására is lehetőséget, szakmai vezetést biztosítunk!

Folyamatosan frissülő híreinket az Aktualitások menüpont alatt, illetve a Növényi Diverzitás Központ Facebook-profilján olvashat. A kiállítás beépítéséről és intézeti megnyitójáról, valamint a látogatókról és külső kitelepülésekről készült képek a Galériában tekinthetőek meg.

Szeretnénk, ha a kiállítás is mindenkiben elültetné a természet szeretetének és óvásának magvait!

Vezetéssel kapcsolatban érdeklődjön a +36 53 380 070 számon vagy az info@mail.nodik.hu email-címen. Szívesen veszünk bármilyen észrevételt, kérdést is!